Activități pastorale, culturale, sociale și filantropice la Parohia Ortodoxă Română Oradea-Vii, Biserica Albastră 2015

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Dr. Sofronie Drincec, Episcopul Oradiei, la Biserica Albastră și la Așezământul cultural-social Sfântul Mare Mucenic Gheorghe de la Parohia Ortodoxă Română Oradea-Vii, în cursul anului 2015, se vor desfășura următoarele activități pastorale, culturale, sociale și filantropice:

• Duminică, 25 Ianuarie 2015 începând cu ora 9 se va săvârși Utrenia și Sfânta Liturghie. Predica zilei va fi susținută de P.C. Pr. Berbecaru Isidor din Parohia Botiza, județul Maramureș. Se va oficia Te-Deum și urarea „La mulți ani!” Părintelui Gheorghe Nemeș cu prilejul a împlinirii vârstei de 72 de ani și 49 de ani de pastorație.
La ora 12:30 credincioșii sunt invitați la Vernisajul „Tradiție și continuitate în arta popular-românească” și Vizitarea Muzeului Eclezial de la Așezământul cultural-social Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Invitat de onoare Prof. Univ. Dr. Cornel Teodor Durgheu.
Expoziție cu vânzare de covoare maramureșene vopsite în culori vegetale unice, executate de distinsa artistă Prof. Berbecaru Victoria, din localitatea istorică Botiza, județul Maramureș.

• 26 Ianuarie 2015 orele 12-18 – Vizitarea expoziției de covoare și explicarea motivelor tradiționale și rețete de culori vegetale, de către autoarea Prof. Victoria Berbecaru.
Copiii și cei interesați pot participa la prezentarea acestui vernisaj, continuat cu lecții practice.

• 26 Februarie 2015 ora 18 – Te-Deum la Biserica Albastră și cuvânt de învățătură cu privire la „Importanța Postului Pascal în viața creștină”, prezentat de Părintele Paroh Viorel Samașca-Nemeș la Așezământul cultural-social Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

• 6 Martie 2015 ora 18 – Te-Deum la Biserica Albastră și cuvânt de învățătură cu tema „8 Martie – Ziua mamei, ființa cea mai dragă”, susținut de Părintele Adrian Popovici, Consilier economic la Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei și slujitor la Biserica Parohiei Oradea-Vii, urmat de un recital de poezii și cântece închinate mamelor.
Toate fiicele și mamele prezente vor fi invitate la Casa cultural-socială Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, pentru a li se oferi florile dragostei creștinești.

• 23 Aprilie 2015 ora 18 – Te-Deum la Biserica Albastră și cuvânt de învățătură despre „Viața Sfântului Mare Mucenic Gheorghe” și „Istoricul tradiției ca ocrotitor al Armatei Române” susținut de P.C. Pr. Mircea Ioniță, Preotul Garnizoanei Oradea. La acest eveniment care este și Hramul Așezământului social-cultural de la Parohia Oradea-Vii, vor fi invitați Gen. Dr. Creț Vasile și Col. Grigore Morar, Comandantul Garnizoanei Oradea.

• 19 Mai 2015 ora 12 – Parastas de pomenire și „Omagiul Eroilor Neamului Românesc” la Monumentul din Comuna Gepiu, județul Bihor, cuvânt susținut de profesorul de istorie Dobrea Călin Ciprian de la Școala Gimnazială Nr. 1 din localitate. Elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1, sub conducerea Doamnei Directoare Cristea Voichița, vor susține un buchet de cântece patriotice și poezii închinate tuturor eroilor români. Se va vizita Muzeul Casei Nemeș de către toți cei prezenți cu prilejul împlinirii unui an de la ridicarea Monumentului Eroilor din localitatea Gepiu (18 mai 2014). Invitați de onoare Părintele Prof. Dr. Abrudan Dumitru, fiu al satului Gepiu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, Părintele Paroh Ioan Spătaru și distinsul gospodar și Omul de omenie, Ioan Purge, Primarul Comunei Gepiu.

• 25 Iunie 2015 ora 18 – Te-Deum la Biserica Albastră și cuvânt de învățătură cu tema „Lucrarea misionară a Sfinților Apostoli Petru și Pavel” susținută de Pr. Prof. Dr. Marius Țepelea de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea.

• 6-7 Iulie și 24-25 August 2015 – Acordarea gratuită de asistență medicală enoriașilor de către medicii voluntari prin Așezământul cultural-social Sfântul Mare Mucenic Gheorghe de la Parohia Oradea-Vii, prin măsurarea tensiunii și a glicemiei.

• 17 Septembrie 2015 ora 18 – Te-Deum la Biserica Albastră, urmat de cuvântul de învățătură „Rolul Maicii Domnului în istoria mântuirii neamului” susținut de P.C. Pr. Prof. Dr. Abrudan Dumitru, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu și „Aniversarea a cinci ani de la binecuvântarea proiectului Agapa Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, de către Întâistătătorul Bisericii Ortdoxe Române, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei (18 Septembrie 2010)”.

P.C. Pr. Laurențiu Lazăr, Consilier pe probleme social-filantropice de la Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, va prezenta activitatea filantropică de la Sucursala Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din cadrul Asociației Filantropia Oradea. P.C. Părinte Gheorghe Nemeș, inițiatorul și coordonatorul tuturor proiectelor cultural-sociale și filantropice v-a aduce cuvânt de mulțumire lui Dumnezeu, tuturor credincioșilor și în special P.C Părinte Protopop Lucian Roșu, Torino, Italia împreună cu toți credincioșii de la Parohia Sfânta Cruce din Torino, Italia. Aceleași calde mulțumiri și Comitetului de susținere a Proiectului Agapa Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

• 1 Octombrie 2015 ora 12 – Te-Deum de mulțumire la Biserica Albastră cu prilejul împlinirii a 77 de ani de la punerea pietrei de temelie la biserica parohiei „Viile Orăzii”- 2 octombrie 1938. Părintele Paroh Viorel Samașca-Nemeș va vorbi despre realizările în perioada 1938-2015 a Parohiei. Toți cei prezenți vor fi invitați la casa, muzeul și grădina familiei Nemeș din localitatea Gepiu.

• 19 Noembrie 2015 ora 17 – „Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi” şi „Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii” invitați Preasfințitul Părinte Dr. Sofronie Drincec, Episcopul Oradiei, Stavrofora Mina Bădilă, Stareța Mănăstirii Sfânta Cruce din Oradea, Preacuviosul Părinte Mihail Tărău, Starețul Mănăstirii Izbuc și P.C. Pr. Protopop Dorel Octavian Rus, Protopopiatul Oradea.

• 5-6 Decembrie 2015 – Aniversarea Hramului Sfântul Ierarh Nicolae al Bisericii Albastre de la Parohia Ortdoxă Română Oradea-Vii începând cu Vecernia și Litia din data de 5 Decembrie 2015 ora 17, continuând cu Utrenia și Sfânta Liturghie Arhierească din ziua Praznicului de la ora 9, oficiată de Preasfințitul Părinte Dr. Sofronie Drincec, Episcopul Oradiei înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În tot cursul anului 2015, de luni și până vineri bolnavii cu diferite dizabilități, primesc mâncare caldă la domiciliu prin donațiile benevole a credincioșilor filantropi.
În Duminicile și Sărbătorile Împărătești li se oferă pachete cu cele de trebuință.
Elevii voluntari de la Școala „Henri Coandă” prin bunăvoința Doamnei Directoare Dana Bonca, se vor întreține la casa celor suferinzi, cu cei bolnavi.

Pr. Slujitor și Coordonator,
Gheorghe Nemeș

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s