Itinerar Turistic!

Source: Free Digital Photos by franky242

Source: Free Digital Photos by franky242

La Muzeul Satesc “Badea Cartan”(1849-1911)
Comuna Cartisoara
Judetul Sibiu

Iubitorii de turism si frumuseti naturale, muzeale si istorice, pot afla la Muzeul din Cartisoara
lucruri si fapte devenite istorie; despre badea Gheorge Cartan din Cartisoara Sibiului, ale carui drumetii de-adreptul eroice sunt demne de cunoscut turistului vremilor noastre moderne!
Inca nu s-a ivit un nou “badea Cartan” care sa-l egaleze pe cel de la Cartisoara. Si, nu umbla asa de dorul leli prin lume, ci de dragul cartii romanesti, de dragul de a raspandi cartea romaneasca in toata Transilvania, carandu-si desaga lui cu carti peste munti si vai, peste mari si tari! Si cum?
Oricum, nu cu avion, nu cu vapor, ci pedestru, incaltat cu opincile lui, sumanul lui, serparul si bata lui, care azi stau valoroase exponate ale muzeului. Invata sa citeasca la varsta de 16 ani, devenind un autodidact neegalat, citind cu nesat cartile istoriei noastre de-alungul stapanirilor straine, el a inteles necesitatea emanciparii romanilor, unirea acestora, desfiintarea iobagiei feudale impusa de dualismul austro-ungar(1867-1918) Pentru aceasta a fost de multe ori arestat, batut, condamnat, pentru ca “eu le-am adus carti(transilvanilor-n.n)ca sa aiba cultura. Asta-i crima? Crima este fapta jendarilor care mi-au ars cartile” declara Gheorghe Cartan la unele din procesele sale.
Inainte de a trece a reda cititorului din istoria vietii acestui erou al cartii romanesti, doresc sa-i multumesc doamnei Livia Rusu din Sydney, prin a carei bunavointa am primit acest pliant informativ al Muzeului satesc din Cartisoara, salvandu-ma astfel si pe mine, a nu cadea sub blestemul lui Duiliu Zamfirescu, eruditul literat care spunea: “Cine nu cunoaste astazi pe badea Gheorghe Cartan, trebuie sa fie un cetatean foarte obscur…”
“De trei ori a facut drumul, pe jos, din Transilvania in Italia (Roma, Napoli, Florenta, Bolognia, Venetia s.a.m.d.), apoi in Franta, Barcelona si Ierusalim”.
“A fost si pe “Dunare in sus” pana la Castelul Sigmaringen unde este gazduit o saptamana, de insasi mama regelui Carol si unde il cunoaste pe fratele acestuia- tatal viitorului rege Ferdinand I”.
“A cunoscut cele mai ilustre personalitati ale vremii- profesori, oameni de stiinta, regele Carol I nu-l evita niciodata cand venea la palat. In Italia la cunoscut pe contele De Gubernatis, pe cardinalul Romfolla, iar Comandorul Baceoli la prezentat Papei la Vatican”(Pliant- Muzeul satesc “Badea Cartan”). A traversat de nenumarate ori din satul sau peste varfurile prapastioase ale Fagarasilor, ajungand in Romania de atunci, aducand in spate carti scrise in limba romana pentru transilvanenii care vorbeau aceeasi limba.
Inventarul cartilor, brosurilor, ziarelor confiscate din casa lui din Cartisoara, de catre autoritatile austro-ungare in 1904, se afla la Academia Romana(sub nr.4709) cuprinzand 76.621 volume. O intreaga biblioteca. Cartile purtate pe umeri spre a le daruii romanilor, acestea drept rasplata, l-au facut nemuritor in istoria culturii romanesti pe ciobanul Badea Cartan, care timp de 48 de ani a fost calatorul/turistul european care a vrut neaparat sa-si serveasca neobosit cultura si emanciparea neamului sau romanesc!
Odihna sa cea vesnica si-a asezat-o la poalele Muntilor Bucegi la data de 7 august,1911, asa cum si-a dorit.
In cinstea sa , in satul Cartisoara se afla azi Muzeul satesc “Badea Cartan”, cu un program de deschidere zilnica pentru vizitatori.
Cat imi doresc sa-l vizitez si eu!
A consemnat Ioan Miclau Gepianul.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s