CLIPE CARE TE UMĂRESC O VIAŢĂ

stockvault-romania-grunge-flag134364

A fost un alt mare dar de la Dumnezeu ca, din cei 82 de ani ai săi, marele regizor Sergiu Nicolaescu să-şi petreacă o jumătate de oră din viaţa sa cu mine. Eram în concediu pe plaja Mării  Negre de la Eforie  Nord,  împreună cu soţia mea Mioara. Deodată îl văd pe plajă pe deja cunoscutul regizor Sergiu Nicolaescu. Nu-mi venea a crede.  Era îmbrăcat într-un costum de vară, cafea cu lapte, ţinându-şi haina peste umăr, şi păşea falnic în drumul său spre faleză. Am stat câteva momente parcă încremenit, nu-mi simţeam nici respiraţia.

După ce regizorul a trecut  pe lângă noi, am lăsat-o pe plajă pe soţia mea şi încetişor, parcă vrând să nu-l supăr cu ceva m-am luat după el. L-am ajuns şi mergeam în linie. Nu puteam să pierd această ocazie, cum se va dovedi în timp, a fi unică. Aveam cu mine primul meu aparat de filmat Meopta de 8 mm, pe care-l simţeam că mă încurajează în gestul meu.

“Dumneavoastră sunteţi domnul Sergiu Nicolaescu?”, l-am întrebat vădit emoţionat până în vârful urechilor. A zâmbit în colţul gurii şi mi-a răspuns – “Da”. Era vocea din ecranul filmelor sale, am simtit cum sângele îmi invadează întreg trupul, o stare de emoţie şi bucurie, de timiditate şi îndrăzneală… Cu glasu-mi, parcă piedut, am reuşit totuşi să articulez câteva cuvinte : “Vă rog, îmi daţi voie să vă filmez”? El s-a uitat la mine şi a văzut că ţin în mână aparatul. Tocmai ajunsesem la planul înclinat care urca spre faleză.  “Bine, ce vrei să fac“? mi-a răspuns. Atunci, entuziasmat, i-am zis că eu o să fiu sus, pe faleză, cu camera şi că el trebuie doar să urce spre mine şi când va fi sus, să privească în stânga, apoi să o ia spre dreapta şi să-şi continue mersul până cand îi voi spune stop. Aşa a şi făcut. M-a aşteptat să ajung sus, să mă poziţionez şi să-i spun “MOTOR“! După “STOP“, a venit la mine, s-a uitat la cameră, a studiat-o un pic, m-a întrebat de unde sunt, mi-a dorit succes şi ne-am despărţit. N-am să uit niciodată că renumitul regizor Sergiu Nicolaescu m-a lăsat să-l filmez timp de trei minute, el acceptând să fie regizat de mine. Asta se întâmpla prin 1974.

În 1976 am fost să-i fac o vizită la Bucureşti. Aveam un film cu Sergiu Nicolaescu, în regia lui Benoni  Todică şi, un altul de 11 minute care luase locul trei, medalia de bronz la Festivalul filmului de la Timişoara, filmul Visul. Mai aveam cu mine două role, una de 8 mm şi alta de 16 mm. Am ajuns în Bucuresti şi am mers direct la blocul unde locuia. Adresa mi-o dăduse domnul Vasiliu de la România Film. Ştiu că în balcon, la etajul doi avea un frigider FRAM. Am ajuns la uşă, am sunat şi dinăuntru mi-a răspuns o voce de femeie în vârstă. Am bănuit că trebuie să fie mama lui. Nu mi-a deschis, ci doar m-a întrebat ce vreau şi când i-am spus că doresc să-l văd pe domnul regizor ca să-i arat filmuleţele mele mi-a răspuns că nu este în oras ci este plecat la filmări în Dobrogea. Trist m-am plimbat pe străzile Bucureştiului până la următorul  tren  spre casă.

În 1979 am fugit din ţară şi de atunci am sperat că poate o să ajung vreodată să-l reîntâlnesc. Din păcate nu s-a mai întâmplat acest lucru.

În Australia am studiat film şi consultând documente de referinţă din domeniul cinematografie, am observat că dicţionarele din vest îl menţionau doar pe Sergiu Nicolaescu ca regizor român pe langă alţi mari regizori care lucrau deja de mult timp în Hollywood. M-am simţit mândru de timpul nostru.

Aşa a fost să fie: Dumnezeu să-l ierte!

BEN TODICA

Cineast, Australia

Reclame

5 gânduri despre „CLIPE CARE TE UMĂRESC O VIAŢĂ

 1. Oh, Ben!
  Esti asa un „suflet” cald!!
  Ma simt dea dreptul coplesita de bucuria acestei revelatii!
  Felicuitari !
  La Multi Ani !
  Si Minunatul 2013 sa ti aduca Sanatate si Impliniri!!
  Camellia

 2. UN AN BUN PENTRU TARA SA NE DEA DOMNUL ! MULTA SANTATE DUMNEAVOASTRA SI CELOR DRAGI

  La multi ani, iubite domnule Ben Todica, mult succes in tot ceea ce faceti..
  M-a impresionat elogiul dumneavoastra, iubirea pe care i-o purtati marelui cineast, Sergiu Nicolaescu… Am dat elogiul dumneavoastra mai departe si l-am postat pe mai multe site-uri…
  Si eu ii multumesc Domnului pentru ce ne-a daruit Sergiu Nicolaescu, pentru filmele lui istorice.

  IN ACELASI TIMP IMI PARE RAU CA NU AVEM MAI MULTE FILME ISTORIECE… CA O TARA DE MARIME MEDIE, EUROPEANA, ARE ATAT DE PUTINE FILME ISTORICE, CARE SA ELOGIEZE MARILE EVENIMENTE ALE ISTORIEI SI MARILE PERSONALITATI ALE NEAMULUI…Care se ne ajute sa ne cunoastem pe noi ca istorie si ca popor
  Nu avem un film Eminescu, nu avem un film Brancusi, nu avem un film George Enescu..Nu avem un film despre primul razboi mondial… Nu avem un film Constantin Brancoveanu..
  Nu avem un film Basarab I, Intermeietorul tarii…Nu avem un film Cuza, un Film Balcescu,
  Cultura noastra cinematografica este inca foarte saraca…

 3. Felicitari pentru sansa de a petrece cateva momente alaturi de marele regizor.
  A fost un om PATRIOT, om care a stiut ce vrea de la viata – a iubit cinematografia dincolo de orice imaginatie – multe reusite, dar si vise neimplinite – un MODEL pentru orice roman.
  Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace!
  PS:
  Dumnezeu sa ne ierte si pe noi, romanii, sa ne dea putere de intelegere, putere de a realiza cel putin cat au realizat marile valori care au adus faima Romaniei (inainte de orice alte comentarii) … sa cunoastem drumul scurt spre CIVILIZATIE …
  Elena Frunza acum 12 ore

 4. Renumitul regizor, Sergiu Nicolaescu traieste si prin amintirile noastre! Ramane parte in fiecare din cei care il iubesc si apreciaza tot ce a facut. Dovada, marturia d-voastra despre marele Sergiu Nicolaescu. Sa incercam sa-i pastram vie amintirea!
  Dumnezeu sa-i dea odihna vesnica!
  Camelia Tat acum 12 ore

  • Da, adevarat! „Cultura noastra cinematografica este inca foarte saraca”.
   Avem o istorie ce nu o au multe tari, cu oameni universali. Dar…, sunt prea
   costisitoare filmarile!!! Nu-s bani sau nu-s oameni!? Pacat!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s