HRISTOS S-A NASCUT

178

SEMNE BUNE ANUL ARE!

La Biblioteca “Mihai Eminescu”- Australia, din nou sosesc darurile iubirei si bunei intelegeri  intre fauritorii de Carti!  Semne bune anul are! Domnia Sa Prof.Dr.Adrian Botez, de acolo din pamanurile eminesciene ale Bucovinei, ne daruie o noua carte: “Normalitatea reactionara: Sinergia scris – Faptuire – Fiintare cosmica, la Grigore Ureche, Miron Costin, Ion Neculce “

Cu o specificare imediata pe partea din jos a aceleeasi coperti: “- pentru o noua hermeneutica, aplicata asupra textelor cronicarilor moldoveni: Grigore Ureche, Miron Costin, Ion Neculce”.

Cartea s-a publicat la Editura RAFET, Ramnicu Sarat, 2012.-292pag.  Dedicatie pe prima fila: se inchina sotiei mele , Elena

Editie ingrijita de Constantin  Marafet

Este o carte de un nivel foarte elevat, numai  observand  Partile acesteea  pe fila de” Cuprins”, ori fie si o sinoptica privire asupra Argumentului  tematic  prezentat, dau  cartii o adevarata  valoare enciclopedica. Cititorul va lua contactul cu o lume si o gandire nu periferica ci dimpotriva in centrul faptelor,  sinergiei  si fiintarii cosmice a fiintei!  Deci intai o ridicare inspre origini, apoi asemenea unei parabole, revenirea la realitatea istorica a valah-Romanilor, a calcarii cu picioarele pe pamant, cum s-ar zice popular, dar prin o noua hermeneutica, aplicata textelor cronicarilor moldoveni, Grigore Ureche,Miron Costin, Ion Neculce. Intr-un cuvant, este o carte de specialitate, la valoarea careea sunt chemati de asemenea oameni  de specialitate  pentru a da acestei carti de pionierat deschidere si intelegere  cat mai la indemana  fiecaruia!  E o carte care solicita cunoastere intr-o oarecare masuraintrucat eruditul scriitor  Adrian  Botez,  este  in primul rand un  carturar de talie enciclopedica, fin si adanc cercetator al stiintelor social-istorice si politice,  profesor, literat si critic,  inflacarat crestin caruia trebuie sa-i  aducem respect  pentru studiul si truda  intregii sale vieti.

In acelasi colete soseste si prestigioasa revista “Contraatac”-Adjud, Revista de Cultura, morala si educatie, editata de aceeasi  harnica personalitate dr. Adrian Botez, Profesor de Limba Romana la Colegiul Tehnic “Gheorghe Bals” din Adjud. Pe coperta I-a  a revistei sunt inserate  imaginile a doua personalitati de seama ai culturii romane: Ciprian Porumbescu (1853-1883) si Petre Tutea(1902-1991) Din cuprins atrage imediat atentia impresionantul numar de scriitori si artisti, studenti  ai Colegiului, scriitori de mare valoare  literara si oameni de seama  din diferite zone ale  Romaniei , dovedind  din plin rostul benefic  al  acestei  Reviste, si fara indoiala pretioasa valoare a efortului Redactorului acesteea. Temele abordate pe cat de variate, pe atat de adecvate  la realitatile vremii si zilei contemporane. Are acel  merit deosebit de a fi deschizatoare de noi idei si cai intru educarea  tinerei generatii, fiindca din aceste noi generatii  se vor ridica bunii si inteleptii conducatori, viitorii presedinti si primministrii ai Romaniei!  Deci, o Revista de educatie, cultura, literatura si atitudine, pentru elevi si profesori – indreptata impotriva prostului-gust, imposturii si agresiunii imoral-antiartistice, asa cum a plamadit-o in mintea si constiinta sa venerabilul  prof.dr.Adrian Botez.

ARTUR SILVESTRI(1953-2008) scriitorul, istoricul, filozoful  culturii romanesti, este VIU ca un Hristos, privindu-ne tainic din cerurile albastre.  El ne trimite un semn de  nadejde  acum la inceput de Nou AN,  prin  aceasta cartea  intitulata “PORTRETE LITERARE”, scrisa cand era intre noi si ingrijita spre publicare de ingerul pazitor al sufletului sau  MARIANA BRAESCU SILVESTRI.

Cartea aceasta soseste tocmai  asemenea unui DAR de Nasterea Domnului  si Dumnezeului Iisus Hristos! Fie ca anul 2013 sa fie un An cu multe impiniri tuturor, aducator de sanatate , pace si intelegere intre Neamurile  acestei Stelutze-Pamantul!  Multumiri  sincere!

IOAN MICLAU “GEPIANUL”

1LastScan (2)My Pictures

ŢARA ANA

închinată lui Gheorghe Zamfir – 31 decembrie 2012

ca pe Cenuşăreasa-o vor pe Ţara Ana

sub spuză şi mizerii să-i îngroape

icoana-i de Ileană Cosânzeana –

de zor mormânt în bezne vor să-i sape

o ţară fără Nord e Ţara Ana

ţoapele şi mârlanii: importaţi păduchii

sub lălăieli soioase îi ascund toţi rana

rachiul prigonirii-i arde-ncet rărunchii

i-au smuls carpaţii şi-au târât-o

sleită în amurg de babiloane

nevertebrată sclavă şi-au dorit-o

s-aplaude tonţii iadul din betoane

o au zidit-o-n pâclă şi-n trădare

dar stearpă-i în baladă Ţara Ana:

va ţine-o vreme templul tău – Satana

pentru că – biet hoinar – Manole habar n-are

eşti ştrenguită târfă-a tuturor

o hetairă – când tu eşti doar Trista:

dar peste golgote şi zid – pluteşte zbor

şi-n raiuri – Ana-i soră cu Precista!

…cum stăm noi răstigniţi de farisei

s-aude plânsul din zidire:

cu cât vom sângera mai mult înaltul stei

cu-atât scurta-vom drum spre fericire!

căci lacrimile Anei curg ca roua

mânia lor se suie-n pălălaie

topind piroane – lănţuirea-a doua

s-aeriseşte pân’ la cânt de naie!

…o – Ţară Ană fără de noroc

s-apropie al Învierii sfânt soroc!

***

Adrian Botez

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s