Cozonac Cu Nuca

In Bucatarie Cu Flora

Cozonacul cu nuca la romani este tot atat de obisnuit si popular cum sunt sarmalele. Si azi, dar mai ales din vremile copilariei cu cat drag amintirile ne aduc imaginea nucului cel frumos, cu frunzele lui atat de placut la vedere si miros, racoarea ce acoperea curtea casei si vatra casei parintesti in zilele de sarbatoare! Culesul nucilor e o adevarata sarbatoare si va fi intotdeauna! Se pun nucile la pastrare pentru tot timpul anului, mai ales pentru timpul de iarna. Nu era un Sfant Craciun sau Sfinte Pasti sa nu vezi la romani, in fiecare casa “Cozonac cu nuca”. Aceasta indeletnicire pentru gospodinele romance este o adevarata mandrie!’

Ingrediente:

1kg faina
6 linguri cu zahar
4 oua intregi
2 lingurite cu sare
300 ml ulei de floarea soarelui
50gr, drojdie
1 cana  cu lapte
1 lamaie coaja razalita
700 gr. nuca
1 pachet de vanila
1 cana de zahar
2 albusuri de ou batute spuma
 
Prepararea:
1. Se cerne faina intr-u vas curat, se aseaza drojdia la mijloc se presara un pic de zahar si sare, un pic lapte caldut, se amesteca bine si se acopera cu un prosop circa 20 mintute pentru dospirea drojdiei.
2. Dupa ce a crescut se pune zaharul, coaja de lamaie, uleiul, sarea si oule batute intregi, se amesteca toate si acum se toarna si laptele caldut se continua amestecarea pana devine un aluat potrivit.
3. Se acopera cu un prosop si se aseaza la dospit la caldura pana isi dubleaza volumul.
4. Acum se pregateste nuca macinata, amestecandu-se cu zaharul, vanila si cele doua albusuri batute spuma; aceasta este umplutura de nuca pentru cozonac.
5. Se ia aluatul dospit si se rupe in 4 sau 5 parti(dupa dorinta) care apoi se intinde cu mana fiecare.Mana se unge cu putin ulei pentru a usura intinderea, la fel si locul pe suprafata mesei unde intindem aluatul.
6. Accum se aseaza nuca uniform si se rasuceste aluatul, dupa care se aseaza cozonacii pe tapsie, cate unu sau doi de regula, iar tapsie va fi unsa cu unt inainte de a aseza cozonacii.
7. Dupa asta se lasa sa se aseze circa 20 minute. Intre timp cele doua galbenusuri ramase si batute se unge cozonacul.
8. Se pune la cuptor la o temperatura 180 grade Celsius, timp de 50-55 minute.
Pofta buna!
Flora



Anunțuri

2 gânduri despre „Cozonac Cu Nuca

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s