Viata Literara Romaneasca

SE ANUNTA O NOUA CARTE:IN DOUA LUMI” – autor BEN TODICA
Dl. Ben Todica, autorul cartii “Intre doua lumi” aparuta nu cu mult timp in urma, ne anunta ca prin luna noembrie a.c., o noua carte a domniei sale va fi publicata. Aceasta carte, spune autorul, e un ecou la cartea anterioara, “Intre doua lumi”. “Intre cer si pamant, intre viata si moarte imi fauresc visele, sperantele, familia si casa, continua a se motiva Ben. Ma bucur de raiul in care m-am nascut, de incercarile si provocarile vietii, avem un drum comun – viata. Drumul nostru e divina sinergie, respect pentru natura. Apartin unei lumi perfect armonizate de Creator. Prin nastere am dreptul de a alege, de a iubi, de a spune “Nu” legilor strambe, de a primi si darui, implinind astfel destinul de a apara si imputernicii adevarul si a avea sansa de a trai curajul. E singura mea cale.(BT)”.
Cine a avut ocazia sa il cunoasca pe cineastul din Melbourne, pe directorul Postului de Radio-Romanesc -3zzz- Melbourne, dl.Ben Todica autorul celor mai sus aratate, recunoaste fara echivoc corectitutinea, simplitatea dar si verticalitatea acestui roman de caracter. Asteptam cu emotie si rabdare aparitia cartii sale, bucurandu-ne asa cum ne bucuram de raza rasaritului de soare dimineata! De rasaritul a inca unei perle asezate literaturii romane!”.

a

O REVISTA A REVISTELOR!
Revista de educatie, cultura, literatura si atitudine, pentru elevi si profesori – indreptata impotriva prostului-gust, imposturii si agresiunii imoral-antiartistice,
revista CONTRAATAC vine din arealul muzelor bucovinene, din glia lui Eminescu, prin efortul si sacrificiile Omului de mare suflet romanesc ADRIAN BOTEZ, Profesor de Limba Romana la Colegiul Tehnic “Gheorghe Bals”-Adjud.
MULTUMIM Dlui Prof.Dr.Adrian Botez  si cu aceasta ocazie pentru darul trimis. In raspunsul de confirmare a primirii revistei  domniei sale, scriam cu emotie urmatoarele: “Iubite Profesore, luminat bucovinean  dr.Adrian Botez, cu acea inaltatoare iubire in Duh de Romanie, confirm primirea revistei “Contraatac”. O adevarata sculptura, iluminare in suflete, nici nu stiu cum sa VA multumesc. E o lucrare de aur cu continut Dumnezeesc de crestin. Pe pagina copertii chipul Arhimandritului Ilarion Argatu spune totul despre credinta noastra. Chipul lui Emil Cioran de pe aceeasi pagina spune despre valoarea culturii si traditiei noastre romanesti. Citind pagina Cuprins al revistei de lupta si adevar, incep sa cred ca avem in spatiul cultural romanesc o adevarata lumina care, lumineaza calea inspre viitor. De ce sa nu imbratisam deschis si sincer idei mari si indreptatoare din ratacirile zilei de azi, idei pe care aceasta revista filtrata prin Sufletul mare al unui bucovinean, Adrian Botez. Oricat de la superlativ mi-ar fi  aprecierile, la asta insist, nu au nici pe departe umbre ale unei laudarosenii, ticaloase, m-ar pedepsi duhul Dumnezeului din mine, ci simplu, asa cum simte fiinta mea, sangele arterei mele, revista asta e ca un dar dumnezeesc! Sa o ingrijiti Profesore ca pe o Cruce mantuitoare!”(7iulie,2011.)
Aceasta revista a fost deja imprumutata de cititori!

a

“Canta, mai, frate romane, pe graiul si limba ta / Si lasa cele straine
ei de a si le canta! / Canta sa-ntelegi tu insuti, si cati la tine ascult, /
Cinsteste ca fiescare neamul si limba mai mult”. Anton Pann
“DE LA LUME ADUNATE SI IARASI LA LUME DATE” este titlul cartii cu scrierile lui Anton Pan, Editia a II-a, ingrijita, prefatata, indice si note de  Pr.Prof. Dr.Al.Stanciulescu Barda. Editura “Cuget Romanesc” 2011. Tiparita in Romania la SITECH – Craiova.
Cartea are drept prefatare o binevenita analiza si prezentare  sub genericul “Anton Pann – Filozof si Cetatean”, semnata de insusi Ingrijitorul Editiei eruditul preot Al. Stanciulescu Barda:
“Cele cateva ganduri cuprinse in cuvantul de fata nu-si propun decat sa reaminteasca tuturor samburele sapiential cuprins in opera “finului” acesta al “Pepelei”, care, parasindu-si meleagurile natale, si-a indreptat pasii spre binecuvantata tara a fagaduintei, ce-l astepta cu zambetul pe buze aici, pe plaiul carpatin. Si, asa cum de-a lungul vremurilor ea fusese mama buna a atator urgisiti ai sortii, acum il primea la san pe acest fiu adoptiv, facandu-se iubita, devenindu-i patrie.
Fie-ne, deci, ingaduit a completa vorbele lui Perpessicius, care spunea ca “Anton Pann e inainte de toate un scriitor, mai mult, un artist”, cu ideea ca inainte de a fi scriitor si artist, el a fost un roman. Unul dintre cei mai buni fii ai poporului nostru din secolul trecut, cel care a patruns in cele mai adanci unghere ale sufletului si cugetarii romanesti. “Anton Pann stiu sa se identifice cu caracterul national” avea sa mentioneze G.Dem. Teodorescu, “sa-i cunoasca esenta si sa-l modeleze”.
Indragostit de peisajul nostru si, mai ales, de spiritualitatea romaneasca, Anton Pann a strans intelepciune de la cei multi si i-a dat o forma noua, slefuita, nu numai accesibila dar si atragatoare, caci “de cand lumea povestile sunt ale lumii, insa fireste, felul povestirii ramane oricand al povestitorului”. (IL Caragiale)
Cateva exemple de gen universal: “Hainele nu fac pe om mai de treaba”.(pag.31). “Poarta condei la ureche/Ca sa-i zicem logofete).” Omul la om trage si vita la vita”.”Nu poate fi nalbitorul, tovaras cu vopsitorul”.”Cine n-are batran sa-si cumpere”. “Lupul daca-mbatraneste toate javrele il latra”(pag.35) etc.
“Binele, zic, nu sa face/Numai la cine iti place/Ci binele este bine/Sa-l faci la fiestecine”.(pag.39)  Aceasta carte placuta si cu un izvor de la fantana folclorului nostru romanesc ne-a fost daruita si noua romanilor-australieni, si se afla la biblioteca “Mihai Eminescu” prin bunavointa Omului de mare suflet si cultura Pr.Prof.Dr. Al.Stanciulescu Barda.
CU DRAG SI MEREU ALES RESPECT 
Reclame

2 gânduri despre „Viata Literara Romaneasca

  1. Stimatei noastre Tincuta,
    Multumirile cele mai sincere ale familiei pentru perfecta
    si la timp aparitie a celor asezate sub genericul „Viata
    Literara Romaneasca”.
    Ioan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s